>>中   文 >>ENGLISH

首  页

学院简介

教师队伍

教学体系

教学资源

学术研究

国际合作

教学成果

精品课建设

  
  学院简介
  组织结构
  学院要闻
 重要通知
 教学活动
 学术活动
 党的工作
  工会活动

  精品课建设
  教学体系
  本科培养方案
  硕士培养方案
  本硕统筹培养方案
  博士研究生培养方案
  硕博统筹培养方案
  继续教育短期培训
  研究中心
  清华大学建筑与城市研究所
  清华大学人居环境研究中心
  清华大学建筑节能研究中心
  
  培训中心
  博 士 后
  图 书 馆
  学生工作
  招生管理
  就业信息
  院长信箱
 
    >> 学术活动
 

 

Architecture and climate: New technologies applied
to the study of the traditional architecture

建筑与气候:应用于传统建筑研究的新技术

活动时间:92614:00  

活动地点:清华大学建筑学院王泽生报告厅  

José Manuel Almodóvar Melendo
Tenured Professor
School of Architecture, University of Seville (Spain)

Ph. D. in Architecture and computer simulation applied to historic settlements. In the last ten years he has written more than twenty articles in scientific magazines and international conferences proceedings. Since the year 2000, he is professor in Ph. D. programs teaching the subjects “Fundamentals of day-lighting simulation” and “Ecology in architecture”. He has conducted several research projects sponsored for the Commission for the European Communities and different countries of Latin-America and has made research stays in universities of USA and Japan.

José Manuel Almodóvar Melendo 是塞维利亚大学(西班牙)建筑学院终身教授,建筑学和历史人居环境计算机模拟博士,担任采光模拟基本原理和生态建筑博士课程教师。José Manuel主持负责了许多由欧共体及一些拉丁美洲国家赞助的研究项目,并在美国和日本的大学里担任研究员。

演讲摘要
在建筑设计过程中,研究传统建筑可能是一种最好的途径来指导我们如何利用生态气候学的方法来降低建筑对机械采暖或制冷的需求。然而,我们不能将传统途径照搬到当前的建筑中来。现在的技术能力和文化背景使我们不能完全采用传统的建筑形式。通过研究,这些形式可以作为一种经验和灵感的源泉,来恢复在上世纪传统建筑中丢失的建筑与环境的关系。为了研究传统建筑与环境的关系以及获得关于适应气候的客观数据,使用两种不同的方法:现场环境参数的实测和计算机能耗模拟。为此介绍了一些模拟程序和通过使用数据记录仪(温度、湿度、日照)和照度计进行现场测量和评价的研究成果。
 

 

  

Address: School of Architecture Tsinghua University Peking China (100084)
tel:+86-10-62785693 fax:+86-10-62770314  mail:jzxy@tsinghua.edu.cn